AZ ÉPÍTÉS FOLYAMATA - ÖTLETTŐL A SIKERES MEGVALÓSÍTÁSIG

MIKOR MEGFOGALMAZÓDIK BENNÜNK AZ IGÉNY AZ ÉPÍTÉSRE, ELSŐ LÉPÉSKÉNT A LEGFONTOSABB, HOGY PÁR DOLGOT TISZTÁZZUNK MAGUNKBAN... #1 TUDJUK MIT AKARUNK ÉPÍTENI ÉS MENNYI PÉNZÜNK VAN RÁ. AZ ELŐKÉSZÍTÉS ARRÓL SZÓL, HOGY ÁTGONDOLJUK ÉS MEGFOGALMAZZUK MAGUNKNAK IGÉNYEINKET. HA TÚLSÁGOSAN ALULBECSÜLJÜK A SZÜKSÉGLETEINKET, HAMAR AZON KAPHATJUK MAGUNKAT, HOGY KINŐTTÜK A HÁZAT. A BŐVÍTÉS JELLEMZŐEN DRÁGÁBB LESZ MINT AZ ELSŐ ÉPÍTÉS. A NAGYOBB HÁZ NAGYOBB ÜZEMELTETÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖLTSÉGGEL IS JÁR.
A REÁLISAN MEGVÁLASZTOTT ÉPÜLET-MÉRET A KISZÁMÍTHATÓBB ÉLETMINŐSÉGHEZ IS HOZZÁJÁRUL. AHHOZ, HOGY KÉSŐBB SPÓROLJUNK, GYAKRAN EGYSZERI NAGYOBB ÖSSZEGET KELL BEINVESZTÁLNUNK. MA A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ILYEN RÁFORDÍTÁSOK. GONDOLJUNK ARRA, HOGY AZ ÉPÍTÉSHEZ ÉS AZ ÜZMELTETÉSHEZ FELHASZNÁLT ENERGIA IS NÖVELI VAGY ÉPPEN CSÖKKENTI AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMUNKAT. #2 AZ ÉPÍTKEZÉS JELLEMZŐEN NAGYOBB KIADÁS. FONTOS, HOGY PONTOSAN LÁSSUK MENNYIT KÖLTHETÜNK RÁ, DE AZT IS, MENNYI A REÁLIS KÖLTSÉGE EGY ÉPÍTKEZÉSNEK.
AZ AKTUÁLIS ÉPÍTÉSI KÖLTSÉGEK MEGHATÁROZÁSÁBAN SEGÍTHET TÁJÉKOZÓDNI A TERVEZŐ, A KIVITELEZŐ VAGY AZ ÉPÍTKEZÉSSEL ÉPPEN VÉGZŐ ISMERŐS.
HA MINDEZEKET MÉRLEGELTÜK ÉS TISZTÁZTUK MAGUNKBAN, VÁLASSZUK KI AZ ÉPÍTÉSZT. JÓ ESETBEN Ő KÍSÉR MAJD VÉGIG AZ ÉPÍTÉS FOLYAMATÁN.
MIVEL AZ ÉPÍTÉSZ LESZ AZ, AKI AZ ÉPÍTÉS FOLYAMATÁBAN VÉGIG AZ ÉPÍTTETŐ ÉRDEKEIT KÉPVISELI, VÁLASSZUK MEG KÖRÜLTEKINTŐEN, MUNKÁI, FELLÉPÉSE, ELHIVATOTTSÁGA ALAPJÁN.
A TERVEZÉSI DÍJ ÁLTALÁBAN AZ ÉPÜLET BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGÉNEK 5-10%-A. EZ NEM CSUPÁN AZ ÉPÍTÉSZ DÍJA, EZ FEDEZI A SZAKÁGI TERVEZŐK KÖLTSÉGEIT IS.
A TERVEZÉS ALAPJA A BIZALOM, A NYITOTTSÁG ÉS AZ ŐSZINTESÉG. HA EZ A HÁROM MŰKÖDIK, JÓ ESÉLY VAN RÁ, HOGY OLYAN ÉPÜLETET KAPUNK, AMI RÁNK VAN SZABVA.
AZ IGÉNYEINK - A TERVEZÉSI PROGRAM - ALAPJÁN AZ ÉPÍTÉSZ KONCEPCIÓ TERVET KÉSZÍT, ÁLTALÁBAN TÖBB VERZIÓT. ITT A KOMMUNIKÁCIÓ FORMÁJA A RAJZOK ÉS A BESZÉD.
AZ ELFOGADOTT KONCEPCIÓ TERVET AZ ÉPÍTÉSZ A SZAKÁGI TERVEZŐK BEVONÁSÁVAL FELFEJLESZTI ENGEDÉLYEZÉSI TERV SZINTRE.
AZ ÉPÍTÉSZ EGYEZTET AZ ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSBAN ÉRINTETT HATÓSÁGOKKAL. EZ EGYSZERŰBB ESETBEN 2-3, BONYOLULTABB ESETBEN AKÁR 8-10 HATÓSÁGOT IS JELENTHET.
AZ ENGEDÉLYEZÉSI TERV TISZTÁZZA AZ ÉPÜLET MÉRETEIT, ANYAGHASZNÁLATÁT, FUNKCIÓJÁT, JELLEGÉT, SZERKEZETÉT. A HATÓSÁG EZ ALAPJÁN ADJA KI AZ ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYT.
A TERVDOKUMENTÁCIÓ AZ ÉPÍTÉS IRÁNYMUTATÓJA. AZ ENGEDÉLYEZÉSI TERV MŰSZAKI TARTALMA ÁLTALÁBAN NEM ELEGENDŐ AHHOZ, HOGY EZ ALAPJÁN MEGÉPÍTSÜK ÉPÜLETÜNKET.
#3 A KIVITELI TERV AZ AZ ÚTMUTATÓ, AMI MÁR AZ ÖSSZESZERELÉSI ÉS AZ ELEMLISTÁT IS TARTALMAZZA. EZ AZ A TERV, AMI ALAPJÁN PONTOSAN TERVEZHETŐ AZ ÉPÍTÉSI KÖLTSÉG...
... ÉS AMI ALAPJÁN ELSZÁMOLTATHATÓ A KIVITELEZŐ A BEÉPÍTETT ANYAGMENNYISÉGRŐL. A KIVITELI TERVBEN MINDEN ELŐRE KITALÁLT. NINCS SZÜKSÉG HELYSZÍNI IMPROVIZÁCIÓRA.
A KIVITELI TERV AZ ENGEDÉLYEZÉSI TERVVEL ELLENTÉTBEN PONTOSAN MEGNEVEZI A BETERVEZETT ANYAGOT. ETTŐL VALÓ ELTÉRÉS CSAK AZ ÉPÍTÉSZ HOZZÁJÁRULÁSÁVAL LEHETSÉGES.
AZ ÉPÍTÉSZ A MEGVALÓSULÁSBAN IS RÉSZT VESZ, BÁR ITT MÁR RITKÁBBAN TALÁLKOZUNK VELE. FŐKÉNT A KIVITELEZŐVEL TARTJA A KAPCSOLATOT, ÉS KÉPVISELI AZ ÉPÍTTETŐT.
A KIVITELEZÉS SZEREPLŐI: ÉPÍTETTŐ, ÉPÍTÉSZ, MŰSZAKI ELLENŐR, KIVITELEZŐ, FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ, ALVÁLLALKOZÓK.
A KIVITELEZÉS SORÁN A TELJESÍTETT MUNKA MENNYISÉGE ÉS MINŐSÉGE ALAPJÁN KÖTELES AZ ÉPÍTTETŐ A KIVITELEZŐT KIFIZETNI.
A MI CÉLUNK AZ, HOGY AZ ÉPÍTKEZÉSE NE KÖLTSÉG, HANEM JÓ BEFEKTETÉS LEGYEN. KERESSEN MINKET BIZALOMMAL! BESZÉLGESSÜNK A HÁZÁRÓL!
 
Beszélgessünk!

len architects kft.

9022 Győr,
Stelczer Lajos utca 3. fszt. 3.

Telefon: +36 96 312 799
Mobil: +36 30 2046 797
E-mail: len.architects@gmail.com
©2016 by LEN Architects Kft.